Nästan exakt ett år har gått sen jag lade upp receptet på Chocolate chips cookies med apelsin och ingefära, ett recept som var pimpat från ett annat originalrecept (länk i det inlägget). Nu har jag förstås pimpat det ännu mer och kakorna är ÄNNU godare. Framförallt är de krispigare och knäckigare, inte lika torra, och så är det ju också ÄNNU nyttigare förstås.
De här innehåller alltså nypon i form av nyponskalsmjöl. Enligt Belly Balance är nypon (i vanlig form) high fodmap, men enligt Monash så är inte nypon fodmap-testade men nypondryck är low fodmap. Nyponskalsmjöl finns inte med i någon av apparna. Så du som är i elimineringsfas och/eller vill vara helt säker på att äta enbart low fodmap-livsmedel får tyvärr skippa dessa kakor (eller baka de utan nypon som jag länkade till ovan!).
Vi andra rör ihop dessa och njuter!
GLUTENFRIA NYPONKAKOR MED APELSIN, INGEFÄRA OCH MÖRK CHOKLAD(ca 20 st)
1 ägg
50 g rumstempererat smör (mjölkfritt: kokosolja, fast form men inte för kall)
0,75 dl lönnsirap
2 dl havregryn
0,75 dl nyponskalsmjöl
0,75 dl durramjöl
1 dl rismjöl
1,5 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
1 tsk mald torkad ingefära
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Zest (skal) från 1 ordentligt tvättad eko-apelsin
50 gram mörk choklad (minst 70%)
1. Rör ihop ägg, smör och lönnsirap.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom chokladen. Rör ihop med en gaffel till en jämn deg.
3. Hacka chokladen och tillsätt i degen.
4. Rulla bollar av degen och platta till dem till en kaka. De flyter inte ut i ugnen så tryck ut dem så som du vill ha dem.
5. Grädda på 175 grader i 8-10 min.
6. Låt svalna på galler.