Men har ni sett nåt så gudomligt gott? Och dessutom magsnällt! |
Vid IBS och Low FODMAP-kost ska man undvika de flesta sädesslag men man behöver inte undvika gluten (om inte ens mage kräver det förstås). Något som är "grönt" (= low FODMAP) är ekologisk dinkelsikt (inte fullkornsdinkel) och söker man i FODMAP-appar på bröd enbart gjort på dinkelsikt så visar det också grönt ljus.
Däremot visar mer detaljerade undersökningar på att vanliga 100%-dinkelbröd ändå inte är low FODMAP. Det som verkar krävas för att brödet ska vara helt grönt är att det är ett surdegsbröd på dinkelsikt men utan jäst.
Detta bröd på bilden är dinkel-surdeg, gjort på min surdegsgrund, men med lite jäst i. Jag kommer snart lägga upp recept på bröd helt utan jäst. Jag kan äta åtminstone EN skiva av detta bröd utan problem, men håll koll om ni reagerar och välj då det kommande brödet utan jäst istället!
SURDEGS-LEVAIN
250 g surdegsgrund
10 g jäst
300 g kallt vatten
30 g lönnsirap
500 g ekologisk dinkelsikt
10 g salt
1. Blanda allt i en bunke; om du använder degkrokarna på elvispen så arbeta degen på elvispens medelhastighet i minst 8 minuter.
2. Sätt på plastfolie över bunken.
3. Låt jäsa minst 3 timmar eller tills degen fördubblats i storlek. Degen kan också jäsa i kylskåp över natten.
4. Placera den färdigjästa degen på en plåt, forma degen men knåda inte.
5. Grädda i 220 grader tills innertemperaturen är 98 grader (knacka på undersidan av brödet, det ska låta ihåligt).
6. Låt svalna på galler utan handduk.
Använd en STOOOR bunke! |
YUM YUM YUUUM!! |