Surdegs-start

Trodde väl aldrig att det första receptet i denna blogg skulle bli en surdeg! Men för några veckor sen gjorde jag min första surdegsgrund som dessutom var low fodmap - och den blev jättebra och lever än.

Viktigt:
 - Använd en helt ren glasburk! Jag brukar hälla i kokande vatten innan användning för att försäkra mig om att den är helt ren, även om den är diskad i diskmaskin. (Observera att burken blir väldigt varm när du häller i det kokande vattnet, jag brukar ta en kökshandduk runt burken och hålla i den.)

Dag 1:
 Blanda följande i en glasburk med lock:
 - 100 g ekologisk dinkelsikt
 - 100 g ljummet vatten
 - 30 g lönnsirap

Lägg locket löst på, det kommer bildas gas så locket ska inte skruvas på.
Ställ surdegen på ett varmt ställe.

Dag 2-4:
 Rör om i surdegen för att hjälpa processen. Surdegen kommer börja lukta syrligt och bubblor bildas.

Dag 5 och framåt:
 Nu behöver du välja om du ska använda surdegen direkt eller om du vill spara den till senare. Om du inte tänker använda den så är det bäst att ställa in den i kylskåpet. Rör om varje dag. Mata den en gång i veckan (läs nedan om matning). Om du ska baka med den så ta ut den i rumstemperatur dagen innan, mata och använd sen dagen efter.
 Om du vill använda surdegen så ha den i rumstemperatur och mata den varje dag.

Matning:
 Häll bort eller använd nästan all surdeg, spara cirka 1 cm på botten av burken. Jag kommer snart till varför. :)

 Mata med:
 - 100 g ekologisk dinkelsikt
 - 100 g ljummet vatten
Rör om.

Anledningen till att man häller bort surdegen innan matning är att surdegen kräver ungefär 200% mat i relation till sin egen storlek. Så har du 200 g surdeg (som du har i början) så ska den matas med 400 g ny deg. Då har du genast 600 g surdeg vilket är mycket. Nästa gång du matar ska du mata med 1200 g och då har du ju redan nästan 2 kilo surdegsgrund!

Jag ogillar starkt att slänga mat så jag har faktiskt inte hällt bort nån gång, utan jag har bakat på all min grund (utom lite som jag har sparat förstås) och också haft flera surdegsgrunder igång samtidigt.

Så här ska det se ut!
SURDEGEN GREGER! :)