Nyttiga Chokladbollar x 3




Jag har nästan alltid nyttiga bollar i frysen, perfekt om man vill ha nåt litet och sött som samtidigt är ganska mättande (man slänger inte i sig tio stycken om man säger så...). 

Innan jag började med Low FODMAP så gjorde jag bollar som var sötade med dadlar och som innehöll ganska mycket kokos, men här har jag förstås anpassat bollarna till Low FODMAP och till min fett-känsliga mage, och jag är riktigt nöjd med resultatet!

Resultatet blev tre olika sorters bollar, en med chokladsmak, en med jordnöts- och chokladsmak och en med spirulina- och passionsfruktssmak! Mums!

Chokladbollar, choklad- och jordnötssbollar samt spirulina- och passionsfruktsbollar!

Varför kallar jag dessa bollar för hälsosamma då? Jo, för att...:
  • Kokosolja innehåller bra fett, mättar och är anti-inflammatoriskt (läs mer om alla hälsofördelar här!). Low-FODMAP-godkänt för upp till 1 msk.
  • Raw Kakao innehåller antioxidanter och magnesium (läs mer här!) och smakar faktiskt mycket godare än vanlig kakao! Low-FODMAP-godkänt för upp till 2 tsk.
  • Spirulina är fullproppat med proteiner och vitaminer och innehåller alla essentiella aminosyror! (läs mer här!) Många ryggar tillbaka vad gäller smaken men om man blandar det med något syrligt och begränsar mängden så tycker jag inte att det är några problem alls. (Det kan vara en vanesak också kanske?) Low-FODMAP-godkänt för upp till 1 tsk.
     
  • Passionsfrukt är rikt på A- och C-vitamin, antioxidanter samt lösliga fibrer som är bra för magen och matsmältningen (läs mer här!) Passionsfruktspulver är inte FODMAP-testat än, färsk passionsfrukt är Low FODMAP-godkänd för upp till 1 frukt. 

CHOKLADBOLLAR
10 små eller 7 vanliga


1,25 dl havregryn
1 msk kokosfett (helst virgin med smak)
1 msk lönnsirap
2 tsk kakao (helst raw)
0,25 tsk ceylon-kanel (inte "vanlig" kassia-kanel!)
en nypa flingsalt

1. Mixa allt till en smet.
2. Rulla till bollar.
3. Förvara i kyl eller frys.


CHOKLAD- OCH JORDNÖTSBOLLAR
10 små eller 7 vanliga

1,25 dl havregryn
1 msk kokosfett (helst virgin med smak)
1 msk lönnsirap
1 msk jordnötssmör utan socker, med salt (tillsätt annars en nypa flingsalt)
2 tsk kakao (helst raw)
0,25 tsk ceylon-kanel (inte "vanlig" kassia-kanel!)
1 tsk vatten

1. Mixa allt till en smet.
2. Rulla till bollar.
3. Förvara i kyl eller frys.


SPIRULINA- OCH PASSIONSFRUKTSBOLLAR
10 små eller 7 vanliga

1,25 dl havregryn
1 msk kokosfett (helst virgin med smak)
1 msk lönnsirap
0,5 tsk citronjuice eko
0,5 tsk passionsfruktspulver
0,25 tsk spirulinapulver
en nypa flingsalt
eventuellt mer passionsfruktspulver att rulla i
1. Mixa allt till en smet.
2. Rulla till bollar.
3. Rulla eventuellt i mer passionsfruktspulver
4. Förvara i kyl eller frys.