Chocolate chip cookies med apelsin och ingefära





Originalreceptet till dessa kakor är från Nilla's Kitchen - en av mina favoritmatbloggar alla tider! Massor med gluten- och sockerfria recept och nästan alla är jättegoda. Det här receptet är dessutom nötfritt och kan göras mjölkfritt, ja, helt enkelt fritt från massor med allergener. Och självklart även low fodmap! 

Resten av min familj upplever kakorna som väldigt torra. Jag kan tycka att de är lite torrra men inget som stör mig och smaken och nyttigheten överväger ändå det med flera mil, i mitt tycke. Enligt Nilla ska det bli 10 kakor men jag får till 20 av samma mängd ingredienser, så jag vet inte om det har något med torrheten att göra, jag kanske gör dem för små..? Eller så är det för att jag har minskat mängden choklad. Missförstå mig inte, jag älskar choklad, men tycker det är svårt att få kakorna att hålla ihop med för mycket choklad. Nåja, jag förvarar mina i frysen och tinar i rumstemperatur eller äter dem frysta, och jag ÄLSKAR dem!  

Jag har pimpat originalreceptet med apelsinzest och ingefära. Doftar UNDERBART i hela huset när kakorna gräddas! 



CHOCOLATE CHIP COOKIES MED APELSIN OCH INGEFÄRA
(ca 20 st)

1 ägg
50 g rumstempererat smör (mjölkfritt: kokosolja, fast form men inte för kall)
0,75 dl lönnsirap
2 dl havregryn
2,5 dl rismjöl eller durramjöl
1,5 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
1 tsk mald torkad ingefära
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Zest (skal) från 1 ordentligt tvättad eko-apelsin
50 gram mörk choklad (minst 70%)

1. Rör ihop ägg, smör och lönnsirap.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom chokladen. Rör ihop med en gaffel till en jämn deg.
3. Hacka chokladen och tillsätt i degen. 
4. Rulla bollar av degen och platta till dem till en kaka. De flyter inte ut i ugnen så tryck ut dem så som du vill ha dem. 
5. Grädda på 175 grader i 8-10 min. 
6. Låt svalna på galler.