Brigadeiros - brasilianska chokladkolabollar

Obs! Bilden är inte min. Tagen från Wikimedia Commons: https://images.app.goo.gl/dkdBqV8uonCgS5Aa9 


Brigadeiros är brasilianska supergoda, söta chokladkolabollar som fullkomligt smälter i munnen. Här hemma gör jag dem max en gång om året för det är myyycket röra-i-kastrull och sen en hel del rulla-kletiga-bollar.... Men de är såååå goda!

Originalreceptet använder kondenserad mjölk, som är grönt upp till 7 gram, vilket kanske motsvarar en boll (?) men jag har ärligt talat inte orkat räkna ut det. Det finns ju tabletter man kan ta för att hjälpa kroppen att spjälka laktosen om man vill. 

Tål man laktos så rekommenderar jag absolut att använda kondenserad mjölk för det blir ännu lite godare och går framförallt fortare att koka ihop.

Kondenserad kokosmjölk innehåller kokoskött och kokossirap.
Kokos är grönt upp till 64 gram och kokossirap upp till 14 gram.
Av vad jag kan uttyda av burken så innehåller den kondenserade kokosmjölken ca 28% kokossirap vilket borde innebära att upp till 50 gram kondenserad kokosmjölk är grönt, vilket motsvarar halva detta recept. Observera att detta bara är uträknat med matematik, inte testat i laboratorier, och kroppen är inte alltid logisk och matematisk! 

Men vanlig kokosmjölk är grönt upp till 60 gram / 100 ml och du lär ändå inte äta 20 brigadeiros i ett svep, så jag känner ändå en trygghet att ha med detta recept i bloggen, även om kondenserad kokosmjölk inte är testat för fodmaps. Men som vanligt, livsmedel som är grönt i begränsad mängd ska inte intas i elimineringsfasen, så kör du eliminering just nu så får du spara detta recept till senare.

BRIGADEIROS  ca 40 st

1 burk kondenserad kokosmjölk (eller vanlig kondenserad mjölk om du tål det)
2-3 msk kakao
50 gram smör
Chokladströssel

1. Ta fram en kastrull.
2. Sätt på en platta på högsta värmen. Ställ inte kastrullen på plattan.
3. Blanda ihop mjölken och kakaon till en jämn smet i kastrullen - som inte står på plattan. 
4. Lägg i smöret och sätt nu på kastrullen på plattan.
5. Låt smöret smälta under omrörning. Rör, rör, rör. 
6. Rör hela tiden tills det börjar bubbla. Sänk då värmen på plattan till hälften.
7. Fortsätt röra. Sluta inte röra. 
8. Smeten är klar när den lossnar lätt från kastrullens kanter, testa genom att luta kastrullen. 
9. Skölj en skål med vatten så att den blir fuktig. Häll smeten i skålen.
10. Blöt handen med vatten och slå lite på smeten så att den blir lite tillplattad, men inte mycket. Det gör att det inte blir en skorpa på ytan. 
11. Låt smeten kallna i några timmar, eller över natten. 
12. Ta hjälp av en liten sked att ta upp lagom (ca 1,5 tsk) med smet och rulla sen bollar. 
13. Rulla bollarna i chokladströsslet.

Förvara i kyl i burk med lock. De går säkert att frysa in men de kommer garanterat att ta slut innan du ens hinner fundera på infrysning...