Det här är min favorit-brownie alla kategorier! Den är lite krämig, den är inte för söt och den gömmer både grönsaker (!) och bär! Det är ganska många ingredienser men det bästa av allt är att receptet är flexibelt, så råkar jag inte ha en av ingredienserna hemma så har jag nästan alltid något annat som jag kan byta mot.
Det går bra att dubbla receptet om man vill göra brownien i en mindre långpanna (33x23cm) tex men jag använder alltid min runda silikonform.
BÄSTA BROWNIEN
1 rund form
3 dl dinkelsikt
1,8 dl rårörsocker
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver0,9 dl kakao
0,6 dl laktosfri kvarg, yoghurt el dyl
1 ägg
1 dl fett: tex smör, kokosolja, valfri olja
3,5 dl riven zucchini eller morot
40 g mörk choklad
Valfritt: röda vinbär, hallon el dyl.Eventuellt: havremjölk, mandelmjölk, vatten el dyl.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda dinkelsikt, socker, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljpulver, kakao, kvarg/yoghurt och ägg i en bunke.
3. Smält fettet och häll ner i bunken. Jag brukar ta hälften smör och hälften kokosolja men ta det du önskar. Blanda/vispa ordentligt.
4. Riv zucchini eller morot och tillsätt i smeten. Blanda. Jag brukar riva zucchini på största hålen men morot på nästan minsta hålen.
5. Hacka chokladen i små bitar. Antingen blandar du i den och om du vill, röda vinbär, hallon eller andra syrliga bär, i smeten eller så strör du på dem efter steg 6.
6. Smeta ut smeten i en form. Om du inte använder silikonform behöver du smörja och bröa formen, eller klä den med smörpapper.
Smeten ska vara ganska fast, man kan inte hälla ut den i formen utan måste klicka ut den snarare. Om de är för fast så addera något flytande. Detta har hänt mig en gång och då hade jag i lite osötad havre- och mandelmjölk och det blev jättebra.
7. Grädda i ca 30 minuter, gör stickprov.
Smeten är såååå god!