Jag gillar konstigt nog inte "riktig" köpe-fudge med massa socker i (konstigt eftersom jag älskar choklad och kola), men dessa är supergoda! Originalreceptet kommer från Organic by Mommy som har massor med mumsiga och hälsosamma recept. Jämfört med originalreceptet har jag dels testat att byta ut mandelsmöret och dels addat lite kanel och andra goda pulver.
Jag förvarar fudgebitarna i frysen och äter de otinade. Man kan göra dem med jordnötssmör eller mandelsmör (säkert andra nötsmör, men har inte testat) och de smakar väldigt olika beroende på vilket man väljer. När jag har gjort med mandelsmör har jag testat att ibland strö över olika frukt/bär-pulver, som jordgubbspulver och passionsfruktspulver, och när jag har gjort med jordnötssmör har jag haft extra kanel på, men de blir jättegoda även utan extra "piff" på.
FUDGE
Ca 20 bitar
120 g jordnötssmör (utan socker) eller mandelsmör
0,4 dl kokosolja (rumstempererad)
0,5 dl kakao (helst rå)
2,5 msk lönnsirap
0,25 tsk flingsalt + extra att strö över
1 krm ceylon-kanel (inte "vanlig" cassia-kanel)
1 krm vaniljpulver
Ev extra kanel, jordgubbspulver, passionspulver el dyl.
1. Mixa allt utom det eventuellt extra pulvret till en smet.
2. Platta ut i en silikonform eller inplastad annan form.
3. Strö över flingsalt och ev pulver.
4. Förvara i kyl eller frys. Jag fryser alltid in.
5. Skär i bitar när smeten har stelnat.