Det här är mitt favoritrecept från Karin Grundlers brödblogg, en superbra blogg där jag fått mycket inspiration till mina low fodmap-bröd. Här är originalreceptet, jag har justerat lite så att det blir low fodmap.
Jag rekommenderar starkt att frysa in tekakorna och sen ta fram en när det är dags att äta och slänga ner i brödrosten tills den har tinat. Då blir innankråmet perfekt och smöret smälter när man brer dem, mmmm! De smakar lite sött tack vare sirapen, det går absolut att minska på mängden om man inte gillar för söta bröd. Jag har också testat att strö över chia- och sesamfrön över bröden innan de gräddas, det blir också riktigt gott!
SURDEGS-TEKAKOR
(16 st)
270 g low-fodmap-dinkelsurdeg
300 g laktosfri mjölk
60 g lönnsirap
10 g jäst
150 g havremjöl eller havregryn
300 g dinkelsikt
12 g salt
Ev chiafrön och sesamfrön att strö över
1. Blanda allt till en smidig deg med elvisp med degkrokar eller maskin.
2. Låt jäsa 3 timmar under duk.
3. Ta en klick med mjölad hand och dra ut den så den blir platt.
4. Lägg ut på plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga med gaffel och strö eventuellt över frön.
6. Grädda i 220 grader i 15 min.