Müsli




Till frukost äter jag ofta laktosfri kefir och hemmagjord müsli. Lösliga fibrer är bra för IBS-magar  (klicka här för att läsa mer) och det finns i bland annat havregryn, chiafrön, fiberhusk samt vissa grönsaker och frukt. Olösliga fibrer kan vara bra mot förstoppning men många IBS-magar är känsliga mot för mycket olösliga fibrer så det kan vara värt att undvika att äta för mycket av det. Olösliga fibrer finns i bland annat fullkornsprodukter, frukt, nötter och frön. Trots att jag har förstoppningsvarianten av IBS så märker jag att min mage inte vill ha för mycket nötter och frön, och äter jag samma sort för ofta så brukar jag bli lite överkänslig mot den sorten ett tag (det pirrar till i munnen när jag äter dem - då slutar jag förstås!). 

Den här müslin innehåller en hel del fibrer, både lösliga och olösliga, men detta recept är otroligt anpassningsbart. Jag brukar ta av det jag har hemma helt enkelt. Den här batchen blev väldigt varierad, många olika produkter i, men ibland har jag bara ett fåtal ingredienser. För mig är A och O havregrynen och kanelen. Resten är helt utbytbart. Men kanske föredrar du utan kanel? Bara att testa dig fram med både ingredienser och mängder! 




MÜSLI
1 plåt

Inga mängder är angivna, det är bara att hälla valfri mängd och valfria ingredienser! 

Värms i ugn:
Havregryn (Low-FODMAP-gräns: 78 g)
Solrosfrön (Low-FODMAP-gräns: 70 g)
Pumpafrön (Low-FODMAP-gräns: 100 g)
Sesamfrön (Low-FODMAP-gräns: 66 g)
Chiafrön (Low-FODMAP-gräns: 48 g)
Pinjefrön (Low-FODMAP-gräns: 100 g)
Fiberhusk ((Low-FODMAP-gräns: okänd, men är grönt)
Mandlar (Low-FODMAP-gräns: 12 g / 10 st)
Ceylonkanel (Low-FODMAP-gräns: obegränsat)
Gurkmeja (pulver) (Low-FODMAP-gräns: obegränsat)
Ingefära (pulver) (Low-FODMAP-gräns: pulver ej testat, färsk obegränsat)
Lönnsirap (Low-FODMAP-gräns: obegränsat)
Vatten (ca 1 glas)

Tillsätts efteråt:
Passionsfruktspulver (Low-FODMAP-gräns: pulver ej testat, färsk 100 g)
Ananaspulver (Low-FODMAP-gräns: pulver ej testat, färsk 200g, torkad är ej Low FODMAP)
Bovetepuffar (Low-FODMAP-gräns: puffar ej testat, mjöl obegränsat)
Frystorkade jordgubbar (Low-FODMAP-gräns: frystorkade ej testat, färska obegränsat)
Hampafrön (Low-FODMAP-gräns: frön ej testat, mjölk 300 ml)

1. Lägg allt som ska värmas i ugnen på en plåt med bakplåtspapper. Lönnsirap och vatten gör müslin lite klumpigare men kan absolut uteslutas. Om du inte har problem med kokosolja kan du smälta det och hälla över för ökad nyttighet.
2. Rosta i ugnen på 150 grader i 3 minuter.
3. Rör om och höj temperaturen till 200 grader. Rör om igen efter 2 minuter. Rosta ytterligare cirka 3 minuter, men håll koll så det inte blir bränt!
4. Ta ut ur ugnen, tillsätt övriga ingredienser, blanda, låt svalna och häll upp i en burk.





Müsli med laktosfri kefir och ½ grön banan