Dinkelpizza med surdeg




Obs! Läs nedan gällande detta recept och Low FODMAP-gränser! 

Jag har redan ett annat surdegspizzarecept på bloggen, men det är helt utan jäst och kräver sex timmars jästid. Det här är "snabbvarianten" som innehåller jäst och därför har en jästid på två timmar istället. Deg utan jäst är bättre för magen för ju längre jästid desto mer av FODMAP-innehållet i mjölet förbränns. Så det är möjligt att detta inte är Low FODMAP. 

Jag har försökt hitta bra information gällande detta men det verkar vara olika bud. Enligt Monashs hemsida krävs det lång jästid för att dinkel ska vara low FODMAP, men å andran verkar det enligt Monash-appen vara helt okej att äta 1 skiva vanligt bröd, som inte är gjort på varken dinkel eller surdeg. 

Det som Monash-appen säger är i alla fall att 2 skivor surdegsdinkelbröd eller 1 skiva vanligt vitt bröd är low FODMAP. Så vill man vara helt på den säkra sidan med denna pizza så äter man inte mer pizzabotten än motsvarande 1 brödskiva. 

Men eftersom receptet dels innehåller dinkel och dels surdeg (åtminstone 2 timmars jäsning istället för 45 minuter som en vanlig pizzadeg tar) så är detta åtminstone magvänligare än vanlig vit pizzadeg - och väääldigt gott!




DINKELPIZZA MED SURDEG
2 stora pizzor

9 gram jäst
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
35 g surdeg av dinkelsikt
2 tsk salt
4,5-5 dl dinkelsikt

1. Blanda smulad jäst, vatten, olja, surdeg och salt i en bunke. 
2. Tillsätt dinkelsikten och vispa med degkrokarna/arbeta i maskin i ca 8 minuter.
3. Plasta in bunken och låt jäsa i 2 timmar eller till dubbelstorlek.
4. Sätt ugnen på 250*C (gärna på grillfunktion).
5. Kavla degen, toppa med vad du vill, till exempel min jättegoda pizzasås.
6. Grädda i 5-8 minuter, beroende på tjocklek.