Världens godaste chokladmousse





Jag har ännu aldrig träffat någon som inte ÄLSKAR denna chokladmousse! Även personer som "inte gillar choklad" (SAY WHAT!?) gillar den här. Det är min älskade mormors recept och ja, ingredienserna är Low FODMAP. Sen klarar jag inte av för fet mat så numera tar jag faktiskt bara 1-2 matskedar av moussen, men faktum är att den är väldigt mastig/mättande, även om den är fluffig. Så jag brukar varna mina gäster att inte ta så mycket när de serverar sig själva, för man blir MÄTT.

Görs med fördel dagen innan den ska ätas, den blir bara godare då. Annars behöver den åtminstone 4-5 timmar på sig att sätta sig, så senast samma morgon om man ska äta den på kvällen brukar jag göra den, men i princip alltid dagen innan som sagt.

Det går faktiskt också bra att frysa (!) denna mousse, men då blir konsistensen förstås inte densamma när den tinar sen.

Receptet är beräknat för 6 portioner, men för oss IBS:are så kan vi äta max en sjundedel för att inte överskrida Low FODMAP-gränsen för den mörka chokladen (30 g). Delar vi upp moussen i 7 portioner så får man i sig följande i genomsnitt:
 - 28,5 gram mörk choklad
 - mindre än 1 ägg
 - mindre än 0,5 tsk smör
 - mindre än 1 msk socker

Okej, här är det fantastiska receptet:

CHOKLADMOUSSE
7 low-fodmap-portioner 

6 ägg
200 gram mörk choklad (minst 70%)
1 msk smör
6 msk strösocker

1. Separera äggen, vitorna för sig och gulorna för sig.
2. Vispa äggvitorna tills de blivit skummiga och toppiga och så att det går att hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut. Tillsätt strösockret under vispningen, lite i taget. 
3. Smält chokladen och smöret i vattenbad.
4. Vispa äggulorna tills de blir ljusare.
5. Blanda den smälta chokladen och smöret i äggulorna.
6. Häll ner äggulor, choklad och smör i äggvitorna och vispa eller blanda och försök bibehålla så mycket fluff som möjligt. Inte hela världen om mycket av fluffet försvinner, men då blir moussen förstås inte lika fluffig. 
7. Häll allt i en stor eller flera små serveringsskålar. Plasta in och låt stå i kyl i minst 4-5 timmar men helst ett dygn.

Njut!