Surdegsbröd utan jäst




Detta RIKTIGA surdegsbröd, som är Low FODMAP och magsnällt, innehåller endast FYRA ingredienser, medräknat surdegsgrunden: ekologisk dinkelsikt, vatten, lönnsirap och salt. Fantastiskt! Det växte inte så mycket så jag hade med fördel kunnat jäsa det ännu längre.

Total jästid: 16,5 timmar. Tid i ugnen: 25 minuter.

SURDEGSBRÖD UTAN JÄST (2 DAGAR)
200 g surdegsgrund av ekologisk dinkelsikt
225 g ljummet vatten
450 g ekologisk dinkelsikt
10 g salt + gärna extra flingsalt att strö över

1. Blanda allt i en bunke; om du använder degkrokarna på elvispen så arbeta degen på elvispens medelhastighet i minst 8 minuter.
2. Sätt på plastfolie över bunken. 

3. Låt jäsa över natten eller tills degen fördubblats i storlek. 

4. Placera den färdigjästa degen på en mjölad (med dinkelsikt) plåt, forma degen men knåda inte. 5. Strö över mer dinkelsikt.
6. Låt jäsa ytterligare i minst 1-2 timmar med en handduk över. 

7. Strö gärna över flingsalt över brödet när det har jäst färdigt.
8. Grädda i 275 grader i 15 min, ha gärna en form med vatten längst ner i ugnen för extra frasig yta.
9. Efter 15 min, sänk temperaturen till 225 grader och grädda tills innertemperaturen är 98 grader (knacka på undersidan av brödet, det ska låta ihåligt). För mig tog detta bara 10 minuter, men mitt bröd var ganska platt. 

10. Låt svalna på galler utan handduk.




Mmmmmm...